Een mooie kans om te ervaren wat haptonomische begeleiding voor jou, je partner en je kindje kan betekenen. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op jullie als ouderpaar of op jou als alleen staande moeder.
De begeleiding is erop gericht om al tijdens de zwangerschap contact te maken met het kindje, en om het contact tussen de ouders onderling te benutten om de zwangerschap en bevalling samen te beleven.
De partner of goede vriend/vriendin wordt nauw betrokken bij het hele proces en krijgt ook veel praktische handvatten om partner te ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling.
Zo groeien/groeit de ouder(s) toe naar het ouderschap.
Na de bevalling wordt ook gekeken hoe de ouder(s) de haptonomische principes kunnen toepassen bij het omgaan met hun kindje.
De begeleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarvan 5 tijdens de zwangerschap en 1 na de bevalling.
Afspraken worden in onderling overleg gemaakt, ook ’s avonds is mogelijk.
Wat brengt het je?
- In de eerste plaats het samen beleven van deze unieke ervaring van het zwanger zijn.
- Contact maken en spelen met je kindje in je buik, wat zeer bevorderlijk is voor de hechting.
- Je kindje ontwikkelt een stevige basis omdat het zich al welkom voelt.
- Zorgvuldige voorbereiding op de bevalling door samen te onderzoeken en ervaren wat je wel en niet wil.
- Vertrouwen op je lichaam, omgaan met pijn en eventuele angst.
- Nabijheid en steun van je partner/vriend/vriendin op een manier die bij jullie past.
- Je vermogen om weeën op te vangen
- Je vermogen om te persen en te bevallen op een manier die past bij jou lichaam.
Wat vraag ik van jou/jullie?
- Je bent 20 weken of langer zwanger. Zwangerschapshaptonomie start vanaf 20 weken, vanaf het moment dat de baby voelbaar wordt in de buik. Het gaat in totaal om 6 sessies: 5 voor de bevalling, 1 erna. Afhankelijk van individuele behoefte kan hier vanaf worden geweken.
- Stil willen staan bij de grote verandering die de komst van een kind geeft. Een kind verwachten betekent ruimte maken in leven, huis en lijf. Er is tijd en aandacht voor ieders beleving: hoe is het om (weer) moeder te worden, hoe is het om vader of co-moeder te worden?
- Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat praktisch en informatief in op de zwangerschap en de geboorte. Het samen dragen van het kindje, het opvangen van weeën, het omgaan met pijn. Uitgangspunt is dat ons lichaam aangeeft wat het nodig heeft. Leren vertrouwen op de signalen die je lichaam geeft is daarom een belangrijk onderdeel.
- Als partner/vriend/vriendin raak je meer betrokken bij de komst van de baby. Je ervaart hoe je je vrouw of vriendin kunt steunen tijdens de zwangerschap en geboorte. Daarom is het belangrijk om samen te komen.
Heb je belangstelling en wil je kennis maken met haptonomische zwangerschapsbegeleiding of heb je nog vragen? Neem dan contact met me op. Je kunt me bellen of mailen.